لنز طبی رنگی
لنز طبی رنگی از نمونه لنزهایی است که استفاده از آن بسیار رواج پیدا کرده است. خیلی از مردم خوشحال هستند که با استفاده از لنز طبی دیگر نیازی به پوشیدن عینک را ندارند. لنزهای تماسی دید واضح و بدون دردسر را برای افراد ایجاد می کنند. تا پیش از رواج پیدا کردن این محصول افراد تنها گزینه های عینک و یا عمل های جراحی را بهبود بینایی خود پیش رو داشتند.
عینک یک وسیله ی پر کاربرد و نسبتا ارزان برای بهبود بینایی محسوب می شود. اما دردسرهای مخصوص خود را دارد و در انجام بسیاری از کارهای روزمره ایجاد محدودیت می کند. عمل جراحی یک روش عالی و همیشگی برای برطرف کردن عیوب انکساری به حساب می آید. اما این روش علاوه بر اینکه بسیار گران می باشد برای همه ی افراد نیز قابل انجام نیست.
لنز تماسی یک وسیله ی کاربردی برای برطرف کردن عیوب انکساری است که بیش از نود درصد افراد را تحت پوشش خود قرار داده است. این محصول نسبت به عینک استفاده ی راحت تری دارد و نسبت به عمل های جراحی چشم دارای قیمت مناسب تری است. همچنین لنزهای تماسی طبی در مدل های جدیدتر علاوه بر برطرف کردن عیوب انکساری می تواند رنگ چشم را نیز تغییر دهد و تغییرات اساسی را در چهره ی افراد به وجود آورد. در ادامه بیشتر با این نوع شگفت انگیز و جدید لنزهای تماسی آشنا خواهید شد.
تاریخچه ی تولید لنز طبی رنگی
لنزهای تماسی از ابتدا بدین صورتی که در حال حاضر در اختیار شما هستند نبودند. در واقع می توان گفت راه بسیار پر پیچ و خم و طولانی را طی کرده است تا امروز به این شکل در اختیار شما قرار گرفته است. لنز طبی رنگی یکی از جدیدترین و کاربردی ترین نوع لنزهای تماسی است. اما شاید برایتان جالب باشد که بدانید این محصول چه مسیری را طی کرده است تا امروزه به این شکل در اختیار شما قرار گرفته است.
قرن شانزدهم
جرقه ی ساخت تولید لنزهای تماسی در این قرن توسط لئوناردوداوینچی زده شد. لئوناردوداوینچی که بیشتر افراد او را به عنوان نقاش می شناسند، بیشتر یک مخترع معروف ایتالیایی است. او طرح اولیه ی ساخت لنز چشم را به صورت کاملا ابتدایی مطرح کرد. او آزمایشی انجام داد که طی آن افرادی که مشکلات انکساری دارند می توانند با نگاه کردن به ته یک کاسه ی شیشه ای پر از آب مشکلات انکساری خود را بهبود بخشند و بهتر ببیندند. گرچه انجام این ایده دور از ذهن و غیرعملی به نظر می رسید اما اولین جرقه ی ساخت لنز طبی را استارت زد.
قرن هفدهم
می توان گفت حدود یک قرن کسی دیگر به تحقیقات و آزمایشات لئوناردوداوینچی اهمیت نداد تا قرن هفدهم، فیلسوف فرانسوی به نام رنه دکارت آزمایشات داوینچی را کمی بیشتر پیش برد. او با یک لوله ی پر از آب نشان داد که برای بهتر دیدن لازم نیست تمام چشم در تماس با آب باشد. تنها تماس قرنیه با لوله ی پر آب برای برطرف شدن عیوب انکساری و بهبود بینایی کافی است. این راه حل نسبت به آن چه داوینچی گفته بود ساده تر به نظر می رسد اما هنوز در حد ایده و آزمایش باقی ماند و خیلی قابل پیاده سازی نبود.
قرن نوزدهم
در این قرن بیشترین آزمایشات و تحقیقات برای ساخت لنز طبی رنگی صورت گرفت. در نهایت نیز اولین مدل های قابل استفاده نیز در همین قرن ساخته شد.
توماس یانگ با الهام از آزمایشات دکارت عدسی هایی برای بهبود بینای ساخت. او طول لوله ها را کاهش دهد و عدسی هایی به اندازه ی سایز چشم ساخت و با استفاده از موم آن ها را به چشم چسباند. همانطور که حدس می زنید این روش نیز موفقیت آمیز نبود و نتوانست مورد توجه عموم قرار بگیرد.
جان هرشل دانشمند انگلیسی ایده ای عملی تر برای ساخت لنزهای تماسی داشت. او قالب هایی از چشم انسان ساخت و با استفاده از این قالب ها برای طراحی قسمت جلویی لنزهای تماسی استفاده می کرد. ایده هرشل در ساخت لنزهای تماسی بسیار کمک کننده بود و در اواخر همین قرن در نهایت مدل های تقریبا قابل استفاده لنز طبی ساخته شدند. نام اولین سازنده ی لنزهای تماسی به طور دقیق مشخص نشده است. اما مولر و آدولف را به عنوان اولین سازندگان لنزهای تماسی می شناسند.
این نمونه از کنتاکت های تماسی ساخته شده از شیشه بودند و تمام سطح چشم را می پوشاندند. گرچه این نمونه برای اصلاح بینایی مفید بودند اما مشکلاتی را نیز به دنبال داشتند. به علت این که از جنس شیشه بودند، تحمل وزن آن برای چشم سخت بود. همچنین برای این که تمام سطح چشم را نیز می پوشاندند ورود اکسیژن و رطوبت رسانی به سطح چشم را غیر ممکن کرده بودند. به همین دلیل استفاده ی طولانی مدت از آن امکان پذیر نبود و خطراتی را برای چشم به دنبال داشت.
قرن بیستم انقلاب ساخت لنز طبی رنگی
در اوایل قرن بیستم یک اپتومتریست آمریکایی به نام ویلیام فاینبلوم لنز تماسی با ترکیب پلاستیک و شیشه ساخت. قسمت شیشه آن روی قرنیه را می پوشاند در حالی که قسمت پلاستیکی سفیدی چشم یه همان صلبیه را احاطه می کرد. این ایده ی بهتری برای ساخت لنز طبی رنگی بود. زیرا هم سبک تر بود و تحمل آن برای چشم راحت تر بود و هم این که نفوذپذیری بهری برای اکسیژن نیز داشت. این کنتاکت تماسی نسبت به مدل های قبل بسیار راحت تر بود.
کوین توهی قدم های بهتری در طراحی و ساخت لنز پیمود. او برای ساخت لنزهای خود از ماده ی پلاستیک مانندی به نام پلی متیل متاکریلات استفاده کرد.همچنین سایز لنزهایش را نیز کوچک تر در نظر کرفت. لنزهای طراحی شده توسط این شخص در حین پلک زدن در چشم حرکت می کردند و اکسیژن رسانی بهتر و بیشتری به چشم داشتند. از این نمونه می توان برای مدت زمان طولانی تری استفاده کرد بدون این که چشم تحریک و یا خسته شوند.
کم کم افراد متوجه ی راحتی و کاربردی تر بودن این نوع لنزها شدند و این باعث شد که به سرعت در میان افراد محبوب شود. استقبال افراد از این محصول باعث شود افراد بیشتری بروی ساخت این لنزها سرمایه گذاری کنند و لنزهای پیشرفته تری ساخته شدند.
ویچترل شیمیدانی بود که توانست ماده ای کاربردی را جهت ساخت لنزهای تماسی تولید کند. او ماده ای را تحت عنوان هایدروژل ساخت که می توانست تا 40 درصد آب را جذب کند. این ماده علاوه بر این که شفاف بود به راحتی نیز شکل می گرفت. این ماده باعث افزایش راحتی لنزها شد.
ارائه اولین نمونه های تجاری لنز
با گذشت زمان و پیشرفت تکنولوژی لنزهای تماسی نازک تر و نازک تر شدن و از ضخامتشان کاسته شد. در اوایل دهه ی 70 میلادی کمپانی بوش اند لومب اولین سری لنزهای تماسی تجاری را تحت عنوان لنز تماسی نرم ساخت.
حدود 10 سال بعد، در سال 1980 میلادی ذهنیت مردم نسبت به لنزهای تماسی کاملا تغییر کرد. مردم راحتی استفاده از لنز طبی رنگی را در مقایسه با عینک درک کردند. اعتمادها رفته رفته نسبت به کنتاکت های تماسی بیشتر شد. افرادی که به علت مشکلات انکساری از انجام رشته های ورزشی مورد علاقه شان باز مانده بودن امروزه به راحتی می توانستد علاقه مندی خود را دنبال کنند. راحتی آن در دیگر بعدهای زندگی نیز کاملا مملوس بود.
قرن بیست و یکم، محبوبیت لنز طبی در رنگی در جامعه جهانی
در اداخر دهه ی 90 و اوایل دهه ی بیست ماده ی جدید دیگری به نام سیلیکون هایدروژل برای ساخت لنزهای تماسی معرفی شد که به سرعت جای مواد هایدروژل را گرفت. این ماده ویژگی های خاصی به لنز طبی رنگی داد که باعث بهبود کارایی و افزایش راحتی آن ها شد. به عنوان مثال این مواد اکسیژن رسانی به چشم را تا 5 برابر بهبود داد. لنزهای ساخته شده از مواد سیلیکون هایدروپزل انعطاف پذیری و شکل پذیری بهتری نسبت به لنزهای هایدروژلی دارند. همچنین آب بیشتری را نسبت به لنزهای هایدروژلی به خود جذب می کنند و این ها همگی باعث راحتی بیشتر کنتاکت های تماسی و افزایش محبوبیت آن ها شد.
همچنین لنزهای تماسی با کاربردهای مختلف و مدت زمان های متفاوت نیازهای مختلف افراد را پاسخگو بود. به عنوان لنز روزانه برای افرادی که قصد استفاده ی کوتاه مدت از لنز را داشتند و یا لنز سالانه برای افرادی که برای زمان طولانی مدت لنز را انتخاب کردند تولید شدند. لنزهایی سبک با راحتی بالا و اکسیژن پذیری مناسب که می تواند عیوب انکساری را با دقت بالا پوشش دهد بسیار مورد توجه عموم قرار گرفت.
پس از ساخت لنزهای طبی ساده ایده هایی برای ساخت لنز رنگی ، لنز طبی رنگی و حتی لنز آستیگمات مطرح شد که همگی با موفقیت و بالاترین کیفیت تولید شدند. امروزه در حال ساخت لنزهای تماسی برای مشکلات چشمی پیشرفته تر مانند پیرچشمی، نامنظمی های شدید قرنیه و … هستند.
نمی توان هیچ خط پایانی برای ساخت لزهای تماسی متصور شد و هچنان پژوهشگران برای بهبود کیفیت و افزایش زمان استفاده از لنزها همراه با کاهش عوارض احتمالی آن ها در تلاش می باشند.
آینده ی لنز طبی رنگی
در حال حاضر پژوهشگران در حال ساخت لنزهای تماسی با ماده ی جدیدتری به نام comfilcon A هستند. این ماده نیز از نسل ماده سیلیکون هایدروژل می باشد. لنز بایوفینیتی در حال استفاده از این ماده در ساخت لنزهای تماسی خود می باشد و لنزهای این کمپانی به راحتی بسیار شناخته شده است.
راحتی های بهتر و بیشتری که این ماده به کنتاکت های تماسی داده است، دیگر کمپانی ها را نیز وا داشته است که کم کم از این ماده برای ساختکنتاکت های تماسی خود استفاده کنند.
در حال حاضر نیز لنز طبی رنگی تنها برای رفع مشکلات انکساری نزدیک بینی و دور بینی موجود هستند. لنز آستیگمات و یا لنزهای چند کانونی تنها به صورت ساده موجود می باشند. که کمپانی ها در حال تلاش برای ساخت مدل های طبی رنگی برای این نوع کنتاکت ها نیز می باشند.
آینده ای که برای ساخت لنزهای تماسی متصور شده اند، لنزهایی هوشمند هستند. به عنوان مثال ایده هایی که در حال حاضر مطرح شده اند، لنزهایی با قابلیت بزرگ نمایی متون می باشد. یا لنزهایی که از طریق چشم داروها را به بدن برسانند. در صورت عملی شدن این موضوع تغییرات شگرفی در حوزه ی پزشکی رخ خواهد داد.
نمی توان تخمین زد که چه آینده ای در انتظار لنزهای تماسی خواهد بود و پیشرفت تکنولوژی آن را به کدام سمت و سو خواهد برد.
لنز طبی رنگی برای چشمان خشک
سندرم چشم خشک یک بیماری چشمی است که در اثر اشکال در مجاری اشک چشم به وجود می آید. افرادی که مبتلا به این عارضه هستند، مجاری اشکیشان نمی توانند اشک کافی تولید کنند و یااین که اشک تولید شده از کیفیت کافی برخوردارند نیستند و به سرعت خشک می شوند.
عوامل بسیار زیادی در به جود آمدن این مشکل دخیل می باشند. ژنتیک، مشکلات هورمونی، شرایط محیطی، تغذیه نامناسب و استفاده ی طولانی مدت از لوازم کامپیوتری و موبایل می تواند باعث به وجود آمدن این مشکل شود.
افرادی که دارای چشمان خشک و حساس هستند هنگام استفاده از لنزهای تماسی کمی دچار چالش می شوند. زیرا ماهیت لنزهای تماسی به گونه ای است که برای حفظ حالت خود جاذب آب هستند و این خود باعث خشکی چشم پس از استفاده های طولانی مدت می شوند.
اما افراد دیگر نیز در دنیای دیجیتال امروز کم و بیش از خشکی چشم خود شاکی هستند. تماشای تلویزیون، استفاده از کامپیوتر و تلفن همراه برای ساعات طولانی عواملی هستند که منجر به تشدید خشکی چشم می شوند. چشم پزشکان علت خشکی چشم را هنگام کار با کامپیوتر و تلویزیون، تعداد پلک زدن کم می شود و این باعث خشکی چشم می شود.
خشکی چشم هنگام استفاده از لنز طبی رنگی می تواند بسیار آزار دهنده باشد. ابتدا باید با علائم خشکی چشم هنگام استفاده از لنزهای تماسی آشنا باشید. در این صورت می توانید با مشاهده ی علائم راحت تر برای درمان اقدام کنید.استفاده از لنز طبی روزانه برای این موارد بهترین گزینه است.
علائم خشکی چشم هنگام استفاده از لنز طبی رنگی
علائم هشداردهنده ای که نشان می دهد شما دچار خشکی چشم هنگام استفاده از لنز طبی رنگی شده اید، عبارت است از:
- تاری دید
- خستگی چشم
- احساس وجود جسم خارجی در چشم
- قرمزی چشم
- ریزش اشک
- احساس سوزش
این علائم باید زنگ خطر را برایتان به صدا درآورد و برای برطرف کردن آن ها اقدام کنید. درمان خشکی چشم اگر در همان ابتدا امر تشخیص داده شود کار سخت و دشواری نیست و با مصرف چند قطره برطرف می شود. اما اگر به این علائم بی توجه باشید و روند درمان را به تاخیر بیندازید احتمالا پروسه ی درمان طولانی تری را خواهید داشت.
اگر فکر می کنید امکان دارد در زمان استفاده از لنز طبی دچار خشکی چشم شوید می توانید در حین استفاده از لنزهای تماسی از قطره مرطوب کننده لنز استفاده کنید. این محصول متفاوت از قطره های چشمی است و استفاده ی همزمان آن با لنز هیچ مشکلی ندارد. در صورتی که نمی توان از دیگر قطره های چشمی همزمان با کنتاکت های تماسی استفاده کرد.
لنزهای طبی رنگی مناسب برای چشمان خشک
افرادی که مبتلا به سندرم چشم خشک هستند بهتر است از لنز طبی روزانه و یا لنز رنگی روزانه استفاده کنند. این مدل بهترین گزینه برای این دسته از افراد می باشد. اما از آن جا که این نوع لنز برای استفاده های روزانه بسیار هزینه بر می باشد، انتخاب همه ی افراد نمی باشد. به این دسته از افراد توصیه می شود که از لنز فصلی استفاده کنند.
لنز فصلی از مدل هایی که به شدت توسط کارشناسان چشم توصیه می شوند. این ها علاوه بر این که اقتصادی تر نیز هستند سلامت چشم را نیز تضمین می کنند.
به هیچ عنوان توصیه نمی شود که افرادی که دچار خشکی چشم هستند از لنز طبی سالانه استفاده کنند. این مدل به علت این که برای زمان طولانی مورد استفاده قرار می گیرد باعث خشکی بیشتر و تحریک پذیری بیشتر چشم می شود.
برندهایی که توصیه می شود افرادی که دچار سندرم خشکی چشم هستند از آن استفاده کنند به شرح ذیل است:
ایر اپتیکس
لنز ایراپتیکس با فرمولاسیون پیشرفته ای که دارد گزینه ای بسیار عالی برای افرادی است که دچار خشکی چشم هستند. این لنز با استفاده از فناوری HydraGlyda ساخته شده است. این فناوری به حفظ رطوبت لنز و هیدراته نگه داشتن چشم بسیار کمک کرده است. بنابراین می توانید برای مدت زمان از آن استفاده کنید و به هیچ عنوات احساس خشکی در چشم ها به شما دست ندهد.
اکیوویو اویسیس
لنز اکیویو اویسس نیز از دیگر برندهای پر استفاده برای افرادی است که دچار خشکی چشم هستند. این برند محبوب با استفاده از فناوری Hydraclear توانسته است به کمک افراد با چشمان خشک برود. همچنین این کنتاکت تماسی دارای یک فیلتر UV است که از چشمها در برابر تشعشعات مضر محافظت می کند.
لنز طبی رنگی برند اکیوویو اویسس را می توانید برای برطرف کردن مشکلات انکساری نزدیک بینی و دوربینی در رنگ دلخواه تهیه کنید و علاوه بر زیباتر کردن چشم هایتان تجربه ی دیدن بدون عینک را تیز داشته باشید.
چند راهکار مفید برای جلوگیری از خشکی چشم
خشکی چشم یک سندروم بسیار ناراحت کننده است. این مشکل می تواند برای افرادی که از لنز طبی رنگی نیز استفاده نمی کنند می تواند پیش آید. راهکارهایی که در ادامه تشریح می شوند هم برای افرادی که از لنزهای تماسی استفاده می کنند و هم افرادی که از بدون پوشیدن لنزهای تماسی دچار این عارضه می شوند کاربرد دارد.
قطره های چشمی
در بالاتر هم به استفاده از قطره های چشمی برای جلوگیری از خشکی چشم اشاره شد. قطره مرطوب کننده لنز یکی از ساده ترین و سریع ترین راهکارهای مقابله با خشکی چشم است. این قطره ها علاوه بر این که خشکی چشم را برطرف می کنند تسکین دهنده نیز می باشند. حتی توصیه می شود افرادی که دچار خشکی چشم نیستند هم هنگام استفاده از کنتاکت های تماسی از قطره های چشمی استفاده کنند.
قطره های مرطوب کننده ی لنز متفاوت از قطره های چشمی هستند و استفاده ی همزمان آن ها با لنز هیچ گونه مشکلی ایجاد نخواهد کرد. افرادی که از لنز استفاده نمی کنند می توانند از اشک های مصنوعی نیز برای مقابله با خشکی چشمشان بهره ببرند.
تغذیه مناسب
تغذیه مناسب در حفظ و بهبود عملکرد چشم بسیار موثر است. چشمانتان نیز مانند دیگر اعضای بدن به به ویتامین ها و مواد غذایی نیاز دارند. مصرف ویتامین ها و مواد معدنی را حتما هنگام استفاده از لنز چشم در برنامه غذایی خود بگنجانید. استفاده از آب میوه های تازه و طبیعی مانند آب هویج، آب کرفس و مواد غذایی مانند جیگر، ماهی سالمون، سبزیجات تازه و … می تواند تاثیر شگفت انگیز در حفظ رطوبت چشم و جلوگیری از خشکی چشم شود.
نحوه ی نگهداری از لنز طبی رنگی
لنز طبی رنگی موجود در بازار بیشتر از نوع فصلی و سالانه هستند. لنزهایی که از ابن نوع هستند در مقایسه با مدل های یکبار مصرف دستورالعمل خاصی برای استفاده دارند.
لنز رنگی فصلی و لنز رنگی سالانه دستورالعمل های خاص خود را جهت نگهداری و مراقبت دارند. رعایت این دستورالعمل ها به خاطر افزایش طول عمر مفید لنز و همچنین به خاطر حفظ سلامت چشم ها است.
لنز طبی رنگی سالانه و فصلی را می توانید برای مدت زمان محدود در طول روز استفاده کنید. نحوه ی عملکرد این ها بخه گونه ای است که حتما باید شب قبل از خواب از چشم خارج شود. به همین دلیل در پایان روز و زمانی که موقع استراحت فرا رسیده است، باید آن ها را از چشم خارج کنید.
پس از خارج کردن آن ها از چشم به منظور استفاده ی بعدی باید ضدعفونی شوند. سپس در جالنزی نگه داشته شوند. ضدعفونی کردن لنزهای تماسی فصلی و سالانه از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است و باید حتما طبق دستورالعمل های داده شده انجام شود.
تمیز کردن آن ها باید با محلول مخصوص لنز انجام شود. محلول لنز یک ماده ای شفاف و بی رنگ است که دارای فرمولاسیون خاصی است که می تواند کاملا آلودگی و ذرات چسبیده به لنز را از بین ببرد.
محلول های دیگر که گاهی اوقات توسط برخی از افراد غیر متخصص توصیه می شود مانند، محلول های نمکی به هیچ عنوان در تمیز کردن و ضدعفونی کردن آن ها تاثیری ندارد.
پس حتما پس از خرید لنز طبی رنگی از نمایندگی لنز طبی رنگی در تهران، حتما محلول لنز مناسب با برند خریداری شده تهیه کنید و مطابق با دستورالعمل داده شده برای ضدعفونی و تمیز کردن آن ها اقدام کنید.