لنز توریک
لنز توریک یک نوع خاص از لنز طبی است که برای بهبود بینایی افرادی که دچار مشکل آستیگمات هستند تجویز می شود. آستیگماتیسم بیماری نیست، بلکه یکی از عیوب انکساری چشم می باشد که افراد زیادی در این کره ی خاکی دچار آن می باشند.
بنابراین اگر به چشم پزشکی مراجعه کرید و به شما گفت که دچار مشکل آستیگمات هستید به هیچ عنون جای نگرانی نیست.این مشکل نیز مانند دیگر مشکلات انکساری چشم نظیر نزدیک بینی، دور بینی، پیرچشمی و … با عینک و یا لنز تماسی قابل برطرف شدن است.
ابتدا شما را با مشکل آستیگماتیسم و سپس راه حل های برطرف کردن آن آشنا می کنیم.
آستیگماتیسم چیست؟
همان طور که گفته شد آستیگماتیسم یکی از مشکلات رایج انکساری چشم می باشد. علت اصلی به وجود آمدن این مشکل تغییر فرم قرنیه چشم از حالت کروی می باشد. دلایل بسیار زیادی مانند ژنتیک، وارد شدن ضربه و …. می تواند باعث به وجود آمدن این مشکل شود.
در نتیجه ی این مشکل انعکاس نور به روی شبکیه چشم به درستی صورت نمی کیرد و تصویری تار و مبهم ایجاد می شود. ابن مشکل می تواند به تنهایی یا همراه با دیگر عیوب انکساری چشم مانند نزدیک بینی و دور بینی رخ دهد.
اگر مطمئن نیستید که دچار آستیگمات شده اید یا نه با بررسی علائم زیر می توانید در تشخیص بهتر این مشکل کمک کند:
- پلک زدن زیاد
- تاری دید
- دید ضعیف در شب
- عدم تشخیص خطوط
- پخش دیدن نور چراغ ها در شب
- خستگی چشم در هنگام مطالعه
- سردرد
در صورتی که تجربه این علائم را دارید باید به اپتومتریست و یا متخصص چشم مراجعه کنید تا میزان آستیگمات چشمتان را مشخص کنند و برایتان لنز آستیگمات و یا عینک تجویز کنند.
چشم پزشک با استفاده از وسایل و تجهیزاتی که در اختیار دارد، نقاط بالا و پایین قرنیه را که باعث آستیگمات می شود را اندازه می گیرد. این اندازه گیری به نام دیوپتر است که میزان شکست نور در هر نصف النهار را اندازه گیری می کند. همچنین با کمک آزمایش های دیگر مانند رتینوسکپی و … تابش نور در چشم شما را از زوایای مختلف بررسی می کنند تا بتوانند مناسب ترین نمره را جهت داشتن دیدی شفاف و واضح برایتان تعیین کنند.
نمره ی چشم در صورت خرید لنز توریک با زمان خرید عینک کمی فرق خواهد داشت. پس حتما قبل از تعیین نمره ی چشم از این که دوست دارید از کدام وسیله برای اصلاح بیناییتان استفاده کنید مطمئن شوید.
انواع توریک
توریک در سه نوع متداول زیر دبده می شود:
- نزدیک بین: در این حالت فرد علاوه بر مشکل آستیگمات دارای مشکل نزدیک بینی نیز است.
- دوربین: این مدل از آستیگمات همراه با دوربینی می باشد.
- مختلط: در این حالت مشکل نزدیک بینی، دور بینی و آستیگمات تواما وجود دارد. این حالت نسبت به دو حالت قبلی نادر تر می باشد.
توریک را از نظر وجود مشکل در قرنیه و عدسی نیز می توان تقسیم بندی کرد:
- قرنیه: مشکل آستیگماتیسم به علت نقص قرنیه به وجود می آید.
- عدسی: نقص در عدسی چشم باعث به وجود آمدن این مشکل شده است.
- منظم: نصف النهارهای اصلی عمود بر هم هستند.
- نامنظم: نصف النهار اصلی عمود بر هم نیستند. این مدل از آستیگمات معمولا به خاطر صدماتوارد شده بر چشم و زخ قرنیه به وجود می آید. قوز قرنیه و برخی از عمل های جراحی چشم نیز می تواند منجر به وجود آمدن این نوع از آستبگمات شود.
درمان آستیگماتیسم با لنز توریک
امروزه به قدری علم در حوزه ی اپتیک پیشرفت کرده است که می توان از روش های مختلفی برای برطرف کردن این مشکل استفاده کرد. عینک، روش های جراحی و استفاده از لنز تماسی از روش های معمول برای برطرف کردن این عیب انکساری است.
با توجه به نوع آستیگمات و مشخصات چشم هر فرد سه نوع از لنز تماسی چشم تجویز می شود:
لنز توریک
لنز توریک از نوع لنزهای تماسی نرم می باشد که دارای سطوح مختلف انکسار است که با تطبیق پیدا کردن با نصف النهارهای چشم باعث اصلاح دید می شود. این نوع از لنز چشم مانند دیگر مدل های لنزهای تماسی دارای مدل های مختلف روزانه و فصلی است. با توجه به این که قیمت لنز توریک با توجه پیچیدگی ساخت و طراحیش نسبت به مدل های معمولی گران تر است، مدل لنز طبی فصلی آن متقاضی بیشتری نسبت به مدل های روزانه و یکبار مصرف دارد.
این لنز دارای وزن نامتقارن می باشد که در جهت صحیح به روی چشم قرار بگیرد و در چشم نچرخد. در غیر این صورت نمی تواند خطای انکساری چشم را پوشش دهد.
لنز های نفوذ پذیر به گاز
لنزهای نفوذپذیر به گاز در دسته لنز سخت قرار دارد. این ها به گونه طراحی و ساخته می شود که نامنظمی های قرنیه را پوشش می دهد و بدین ترتیب باعث ایجاد دید واضح وشفاف می شود. افرادی که دچار بی نظمی های شدید قرنیه هستند معمولا از این دسته لنزهای طبی استفاده می کنند. لازم به ذکر است که این نوع از لنز آستیگمات نسبت به لنز توریک وضوح تصویر بالاتری دارد اما به علت این که راحتی کمتری در ابتدای استفاده نسبت به آن ها دارد کمتر مورد توجه افراد قرار می گیرد.
لنزهای هیبریدی
دسته آخر این نوع از کنتاکت های تماسی ترکیبی از لنز توریک و لنز نفوذپذیر با گاز است. این دسته با گرفتن ویژگی های مثبت دو گروه قبلی طراحی و ساخته شده است. لنزهای هیبریدی یا ترکیبی به راحتی لنز توریک می باشند. همچنین دارای وضوح تصویر لنزهای نفوذپذیر به گاز هستند. این دسته از لنزهای آستیگمات از گزان ترین نوع لنزهای تماسی به حساب می آیند. اگر مشکلی برای پرداخت هزینه ی این لنز چشم طبی ندارید، می توانید برای خرید آن اقدام کنید.
لنز توریک رنگی
لنز رنگی از آن دسته لنزهای تماسی بسیار پرطرفدار می باشد. این کنتاکت تماسی به گونه ای طراحی شده است که می تواند باعث تغییر رنگ چشم می شود. کنتاکت های رنگی در مدل های مختلفی تولید می شوند. برخی از آن ها تحت عنوان لنز زیبایی تنها دارای کاربرد زیبایی می باشند. اما برخی دیگر علاوه بر کاربرد زیبایی دارای کاربرد پزشکی نیز می باشند و به نام لنز طبی رنگی شناخته می شوند.
اگر نمره ی آستیگماتتان خیلی زیاد نمی باشد و دوست دارید رنگ چشمانتان را تغییر دهید، می توانید از همان لنز طبی رنگی معمولی متناسب با نمره ی نزدیک بینی و یا دوربینی استفاده کنید. البته بهتر است در این باره با چشم پزشک خود مشورت کنید.
اما اگر نمره ی آستیگماتتان زیاد است باید از لنز به خصوصی که برای همین مشکل طراحی شده است استفاده کنید. لنز توریک در مقایسه با لنزهای طبی رنگی در دامنه ی رنگی بسیار محدودتری موجود می باشد. همچنین قیمت لنز توریک رنگی نسبت به مدل طبی رنگی بسیار بالاتر است.
کمپانی هایی که این مدل لنز را تولید می کنند بسیار محدود هستند. شرکت آلکان و فرشلوک دو کمپانی معتبر می بشند که در حال حاضر دارای لنز توریک رنگی است. این لنزهای رنگی در دو نوع زیر تولید می شوند:
-
لنزهای تقویتی
ابن مدل همان طور که از نامش پیداست تنها باعث تقویت رنگ چشم می شود. در واقع این مدل درخشش بیشتری به رنگ چشم می دهد ولی تاثیری در تغییر رنگ چشم ندارد.
-
لنزهای مات
این مدل از لنز رنگی کاملا رنگ چشم را تغییر می دهد. یعنی اگر شما دارای چشمانی قهوه ای رنگ داشته باشید می توانید با خرید یک جفت لنز آبی، عسلی و یا سبز رنگ چشم خود را کاملا تغییر دهید.
اگر خیلی علاقه مند به تغییر رنگ چشمتان هستید اما بهن علت قیمت بالای این نوع قادر به تهیه نیستید، ما یک پیشنهاد ویژه ی دیگر برایتان دارید. شما می توانید ابتدا با عمل لیزیک مشکل آستیگمات خود را برطرف کنید. سپس با خرید لنز رنگی معمولی رنگ چشم خود را به دلخواه تغییر دهید.
لنزهای رنگی در مقایسه با نمونه های طبی رنگی بسیار ارزان تر می باشند. هچمنین از تنوع بالاتری نیز برخوردار هستند. بدین ترتیب شما می توانید آزادانه به طور ماهانه یا فصلی رنگ چشم خود را به دلخواه تغییر دهید و از لنز رنگی روزانه یا لنز رنگی فصلی استفاده کنید ، فراموش نکنید که برای خرید این نوع از لنز زیبایی نیز هم به نسخه ی پزشک احتیاج خواهید داشت.
نکات استفاده از لنز توریک رنگی
لنز توریک رنگی نسبتا از مواد معمولی تری ساخته می شوند. گرچه از لحاظ کارایی و اصلاح بینایی فرقی با لنزهای توریک ندارند، اما از نظر نفوذ اکسیژن در سطح پایین تری قرار دارند. چند نکته ی دیگر نیز هنگام خرید استفاده از این نوع باید به خاطر داشته باشید که در ادامه ذکر می شود:
زمانی که از لنز توریک رنگی استفاده می کنید و پلک می زنید، کمی لنز به روی چشمتان خواهد لغزید. این اتفاق می تواند منجر به ظاهری غیر طبیعی شود.
همان طور که می دانید مردمک نسبت به شرایط نور متغیر است. در نور کم مردمک چشم گشاد می شود و این می تواند باعث بزرگ تر شدن نسبت به کنتاکت تماسی شود و بر بینایی شما تاثیر بگذارد.
خطرات استفاده از لنز توریک
گرچه در حال حاضر خرید لنز توریک به جای عینک بسیار متداول و محبوب شده است، اما نباید از خطرات احتمالی آن غافل شد. با رعایت دستورالعمل ها و توصیه های متخصصان چشم می توان این خطرات را به حداقل کاهش داد و یا اصلا جلوگیری کرد.
استفاده ی نا مناسب از هر نوع لنزی چه لنز فصلی چه سالانه یا روزانه می تواند منجر به عفونت قرنیه، ورم پلک، قرمزی چشم، زخم و یا خراش قرنیه، اختلال نابینایی، تاری دید و حتی نابینایی شود.
پس حتما به رعایت دستورالعمل های داده شده پایبند باشید. قبل از خرید این قوانین را چک کنید و مطمئن شوید که از پس رعایت کردن آن برخواهید آمد.
پایبندی به این مراقبت ها برای سلامت چشم بسیار مهم است. به همین دلیل ما در ادامه برخی از مهم ترین این موارد را ذکر می کنیم:
تمیز کردن روتین لنز توریک
یکی از مهمترین کارهایی که باید هنگام استفاده از لنز به طور دقیق و منظم انجام دهید کنید، تمیز کردن آن ها می باشد. در طول استفاده از لنزهای تماسی، چربی ها و پروتئین های چشم بروی سطح آن می نشیند. در صورتی که این ها از روی سطح لنز پاک نشوند، می تواند منجر به قرمزی و عفونت چشم شود. هچمنین وضوح تصویر تیز را تحت تاثیر قرار می دهد.
به همین دلیل باید پس از هر بار استفاده آن ها ا تمیز کنید. تمیز کردن لنزها با استفاده از ماده ی به خصوصی به نام محلول لنز انجام شود.
در صورتی که حس می کنید برای تمیز کردن لنزهایتان تنبلی خواهید کرد، بهتر است لنز یکبار مصرف بخرید. لنز یکبار مصرف یک نوع لنز روزانه است که پس از هربار استفاده دور انداخته می شود. این نوع از راحت ترین نوع لنزهای تماسی است که مناسب برای افرادی است که حوصله یا وقت تمیز کردن لنزهایشان را ندارند.
تمیز نگه داشتن محفظه ی نگهداری
یکی دیگر از نکاتی که به حفظ سلامت چشم ها کمک می کند، تمیز نگه داشتن محفظه ی نگهدارنده لنزها است. این محفظه با نام جالنزی برای نگهداری لنزها زمانی که در چشم نیستند استفاده می شود.
تمیز کردن این ها نیز بسیار اهمیت دارد. پس از هربار استفاده محلول باقی مانده در داخل آن را دور بیندازید. آن را بشورید و با سر انگشت تمامی قسمت های آن را ماساژ دهید. این طوری مطمئن می شوید که اگر ذرات آلودگی بر دیواره های آن چسبیده است، کاملا جدا خواهد شد.
پس از شست وشو باید آن را در هوای آزاد قرار دهید تا خشک شود. اگر برای خشک شدن آن عجله دارید می توانید از دستمال تمیز یکبار مصرف استفاده کنید. اما بهتر است اجازه دهید در هوای آزاد خشک شود.
پس از خشک شدن مجدد داخل آن را با مایع لنز پر کنید و لنزهایتان را پس از خارج کردن و تمیز کردن درون آن قرار دهید.
نبایدهای هنگام استفاده از لنز توریک
یک سری قواعد را نباید به هیچ عنوان در هنگام استفاده از لنز توریک و یا لنز طبی سالانه یا هر نوع دیگر به هیچ عنوان انجام دهید. این نبایدها عبارت است از:
- استفاده ی بیش از طول عمر مجاز لنز
- حمام کردن با لنز
- رفتن به استخر و یا شنا کردن با آن ها
- خوابیدن با آن
- استفاده از محلول لنز بیش از سه ماه
- استفاده از بزاق دهان برای مرطوب کردن لنز
- عدم توجه به قرمزی چشم
- استفاده از لنزهای تماسی در گرما و یا سرمای شدید
- استفاده ی مشترک از کنتاکت ها
- عدم توجه به توصیه متخصصان چشم
به این نبایدها در طول استفاده از کنتاکت های تماسی تان توجه داشته باشید. در غیر این صورت عواقب بدی در انتظار سلامت چشم هایتان خواهد بود. تحریک پذریری چشم، احساس درد تا اختلال در بینایی می تواند از عواقب عدم توجه به این نبایدها باشد.
داشتن دید تار هنگام استفاده از لنز
اگر قیل از خرید لنز توریک به چشم پزشکی مراجعه کرده باشید و مطابق نسخه تان خرید خود را انجام داده باشید، امکان ندارد که دیدتان تار باشد. اما اگر پس از استفاده احساس می کنید وضوح تصویر دیدتان دچار مشکل است می توانید عوامل زیر را بررسی کنید. برخی از عوامل خارجی و یا تغییرات به وجود آمده در چشم می تواند منجر به تاری دید در هنگام استفاده از کنتاکت ها شود.
به پایان رسیدن دوره ی استفاده لنز توریک
همان طور که می دانید لنزهای تماسی از نظر مواد سازنده و طول مصرف دارای انواع مختلفی است. لنز توریک نیز از این قاعده مستثنی نیست. در صورت خرید لنزهای با استفاده ی بیش از یک ماه مانند لنز سالانه و یا فصلی حتما باید به موقع برای تعویض آن اقدام کنید. با نزدیک شدن به پایان دوره ی مصرف لنز، امکان دارد دیدتان کمی تارشود. به همین دلیل توصیه می شود که حتما به موقع و حتی قبل از به پایان رسیدن دوره ی استفاده ی آن برای تعویض آن اقدام کنید.
آسیب دیدن لنز
اگر هنوز تا پایان دوره ی استفاده ی لنزتان زمان زیادی بافی مانده است، اما مشکل در دید دارید، بهتر است لنزتان را از لحاظ سالم بودن چک کنید. آسیب دیدن در لبه های لنز و یا افتادن خط و خش جزئی بروی آن می تواند بر کیفیت دیدتان تاثیر بگذارد. آسیب دیدن لنزهای تماسی در اثر استفاده ی نامناسب و یا بی دقتی در برداشتن، گذاشتن و یا تمیز کردن آن می تواند رخ دهد.
به همین دلیل توصیه می شود که همیشه در هنگام استفاده از آن ها نهایت دقت خود را بع خرج دهید.
کثیفی لنزها
یکی دیگر از دلایلی منجر به تاری دید خواهد شد، کثیفی آن ها می باشد. چشم مواد چرابی و پروتئینی را برای محافظت و حفظ رطوبت چشم تولید می کند. افرادی که از لنز استفاده می کنند، خواه و ناخواه این مواد بر سطح لنز رسوب می کنند. به همین دلیل خواسته می شود که پس از هربار استفاده آن ها را تمیز کنند. در صورتی که سطح آن ها به خوبی تمیز نشود، می تواند منجر به تاری دید شود.
جدا از بحث جلوگیری از تاری دید، تمیز نگه داشتن لنزها در طول استفاده از آلوده شدن چشم ها به میکروارگانیسم های مضر بسیار ضرورری است.
پس اگر می خواهید هم همیشه دیدی واضح داشته باشید و هم چشمانتان را از بیماری و عفونت دور نگه دارید، حتما نظافت را رعایت کنید.
تغییر نسخه ی چشم
اگر با وجود تمامی این موارد بازهم دیدتان تار است، احتمال می رود نسخه ی چشم تان تغییر کرده باشد. برای این که مطمئن شوید در اسرع وقت به چشم پزشکی مراجعه کنید و از نسخه ی چشمتان مطمئن شوید.
می توانید نسخه ی خرید لنزتان را نیز به چشم پزشک ارائه کنید تا با نسخه ی چشمتان تطبیق دهد. در صورتی که نسخه ی چشمانتان و حتی یک چشمتان تغییر کرده باشد، در دیدتان تاثیر خواهد گذاشت.
گاهی اوقات در طول استفاده از عینک و یا لنز چشم نمره ی چشم تغییر می کند. این تغییر می تواند در جهت بهتر شدن و یا افزایش نمره ی چشم باشد که هر دو باعث تاری دید استفاده از عینک و یا لنز شود.
عدم قرار دادن صحیح لنز در چشم
اگر لنزتان را به درستی در چشمتان قرار نداده باشید و یا چشم چپ و راستتان را جابه جا در چشمتان قرار داده باشید، دیدتان تار خواهد بود. اگر دیدتان تار است، قبل از هر اقدامی مطمئن شوید که آن ها را به درستی در چشمتان قرار دهید. می توانید لنزها را در چشمتان جابه جا کنید و برسی کنید که آیا دیدتان بهتر شده است یا خیر.
استفاده از جالنزی که که با حروف R و L می تواند به جلوگیری از اشتباه پوشیدن لنزها بسیار کمک کند. مدل های دیگری نیز هستند که دارای دو درب با رنگ متفاوت هستند. این نوع نیز برای نگه داشتن لنزها با نمره های متفاوت مناسب است. اما درصد خطا و اشتباه در جالنزی های حروفی کم تر است.
وجود مشکلات چشمی
گاهی اوقات وجود مشکلات چشمی نیز باعث تاری دید می شود. معمولا توصیه می شود هنگام استفاده از لنز تماسی و یا عینک حداقل سالی یک بار برای انجام معاینات چشمی مراجعه کنید.این معاینات کمک می کند که از سلامت چشمتان مطمئن شوید.
التهاب چشم، قرمزی چشم .و داشتن آلرژی های فصلی علاوه بر این که استفاده از لنز را مشکل می کند، منجر به تاری دید نیز می شود. به همین دلیل نسبت به مشکلات چشمی تان بی توجه نباشید و به موقع برای درمان اقدام کنید.
خشکی چشم
خشکی چشم یکی دیگر دلایل اصلی تاری دید هنگام استفاده از لنز توریک به شمار می آید. این عامل اصلا ربطی ندارد که شما چه مدت از لنزهایتان استفاده می کنید. اگر دارای چشمانی خشک باشید احتمالا از همان ابتدای استفاده دچار تاری دید باشید. اما نگران نباشید. اگر تاری دیدتان به خاطر خشکی چشمتان باشد می توانید با استفاده از قطره لنز و با مرطوب کردن چشمانتان آن ها را درمان کنید.
قطره های مرطوب کننده مخصوص لنز و یا قطره های اشک مصنوعی گزینه ی بسیار مناسب برای این گونه افراد می باشد. تنها باید دقت کنید که نوع قطره به گونه ای باشد که ممنوعیتی هنگام استفاده همزمان با لنزهای تماسی نداشته باشد.